Home » Blog » werken en leven » droombaan of broodbaan

droombaan of broodbaan

door | 14 sep, 2020 | werken en leven

Geld: tijdens coach wandelingen is het met afstand de meest genoemde belemmering om te gaan doen wat je eigenlijk diep in je hart wilt. Nee, je werk is niet echt uitdagend meer, je doet het al (te) lang, je wilt eigenlijk wel iets anders. Maar ja. Het biedt wel de comfortabele zekerheid van een vaste aanstelling. En een goed pensioen aan het einde van de rit. Je bent verzekerd voor ziekte en ander ongemak, het is vertrouwd en veilig, je weet wat je hebt.

Pas als het verlangen naar iets anders zo groot wordt, of de klachten zo sterk, denk aan een burn-out, komt de boel in beweging. Als je geluk hebt. Als ik het met mensen heb over hun droombaan dan hebben de meesten daar wel een beeld van, vaak weten ze ook al heel lang wat ze eigenlijk zouden willen. Ze stralen als ze erover praten. Als het gesprek vervolgens gaat over hoe ze dat gaan bereiken, buigt het hoofd en stokt het gesprek. De consequenties worden gezien als onoverkomelijk: het opgeven van zekerheid, als kostwinner, met een hypotheek of studerende kinderen. Te veel risico’s. En altijd is er wel het schrikwekkende voorbeeld van een vriend/kennis/buurman die het roer omgooide en alles kwijtraakte en diep ongelukkig is geworden.

Ik wil financiële redenen niet bagatelliseren. Geld is belangrijk. Het kan vrijheid betekenen, onafhankelijkheid, het zorgt ervoor dat we onze kinderen kunnen blijven steunen. Maar het kan de boel dus ook op slot zetten.

Naast geld is de lijst met excuses lang, redenen waarom je niet kunt en wilt veranderen. Maar ondertussen blijft de onvrede kriebelen. En veel excuses lijken logisch maar als je ze nader bekijkt: zijn ze dat wel?

Is het bijvoorbeeld absoluut noodzakelijk om onze kinderen financieel te blijven steunen, ook als ze al jaren volwassen zijn? Nee natuurlijk niet. Als je dit toch wilt geloven, besef dan dat het jouw keuze is, en geen voldongen feit.

En zo zijn er meer ideeën, opvattingen en waarden die we mee hebben gekregen van onze ouders, waarvan we zelf inmiddels ook heilig zijn overtuigd en die als onomstotelijk waar voelen. Maar zijn ze ook waar? Het loont de moeite om dit soort opvattingen eens onder de loep te nemen. Is vier keer per jaar met vakantie echt noodzakelijk? Is het het waard om daarvoor werk te blijven doen dat je niet gelukkig maakt? Zijn er niet steeds meer vakanties nodig om bij te komen van dat stressvolle en vervelende werk?

En zo blijft de droombaan buiten bereik omdat de broodbaan alle energie uit ons haalt en we in onze vrije tijd te moe zijn om stil te staan bij waar we onze energie in (willen) steken, en waar we het grootste deel van ons leven aan wijden. En of we dat okee vinden.

Toen ik tussen de dertig en veertig was en alle ballen van werk, kleine kinderen, een sociaal leven, reislust etc. in de lucht moest houden had ik simpelweg geen rust en ruimte om mezelf dit soort vragen te stellen. Dat kwam pas toen de kinderen groter werden, me minder nodig hadden en ik mezelf in een baan bevond die me niet meer paste.

Natuurlijk hoef je niet meteen ontslag te nemen als je het niet naar je zin hebt op je werk. Dat is een grote stap en vaak ook helemaal niet nodig. Er zijn minder drastische (tussen) stappen.

Job Carving

Je kunt kijken of je elementen van je droombaan in je huidige broodbaan kunt stoppen. Houd je bijvoorbeeld van schrijven, kijk dan of je schrijfklussen naar je toe kunt trekken. Houd je van wandelen en de natuur houd dan eens een overleg of vergadering buiten wandelend. Ga wandelen tijdens de lunchpauze.Overleg met je leiding gevende of je een cursus kunt doen die met je droombaan te maken heeft.

Zo breng je je broodbaan meer in de richting van je droombaan. Dit heet job carving.

Een andere optie is om te onderzoeken of je in je privé-leven delen uit je droombaan kunt vormgeven door bijvoorbeeld een volkstuin te nemen of een schrijfcursus te volgen. Je creëert een alternatieve ‘baan’ die meer bij je past en die in de buurt van je droombaan komt naast je huidige baan. Energie die je in je vrije tijd opdoet maakt het ook weer gemakkelijker je broodbaan te accepteren en te waarderen.

Wil jij ook onderzoeken welke opvattingen over bijvoorbeeld geld je weerhouden van verandering, hoe jouw droombaan eruit ziet en hoe je onderdelen daaruit een plek in je huidige baan of je leven kunt geven? Neem contact met me op, dan maken we een wandeling. .

Over mij

Hi, regelmatig schrijf ik hier een blog over thema’s uit mijn wandelcoach- en psychologiepraktijk. Rode draad is leven en werken met plezier en in balans. Hoe kom je erachter wat je echt wilt? Hoe ga je dat aanpakken en neem je de regie over je eigen leven? Waar loop je tegen aan? Hoe blijf je op koers en verval je niet in oude patronen bij tegenslag? Ook maak ik jullie deelgenoot van mijn ervaringen bij het verwezenlijken van mijn eigen droom: verhuizen naar een boerderij met veel dieren in een nieuwe omgeving.

Ik hoop dat jullie er plezier aan beleven, misschien zelfs af en toe geïnspireerd worden, ik lees graag jullie reacties.

laatste artikelen

Gerelateerde artikelen

De eenden hebben ons verlaten

De eenden hebben ons verlaten

Het is winter. De paarden vechten om een plek in de schuilstal, de kippen blijven binnen en de eenden vertrokken naar betere oorden (de buurvrouw). Na de sneeuwjacht uit het Oosten en de paar dagen strenge vorst met veel ijspret en wonderschone plaatjes van een witte wereld wordt het tijd voor de lente. Geduldig bij de houtkachel met een boek wachten we op het kantelen van het seizoen en maken plannen voor het voorjaar.

lees verder
moeiteloos leven

moeiteloos leven

Moeiteloos leven. Dat klinkt fijn en veelbelovend. Werk en leven niet zien als een constante struggle en een optelsom van dingen die moeten en van je verwacht worden maar als boeiend avontuur. Een avontuur waarbij elke beer op de weg, obstakel of belemmerende gedachte gezien wordt als interessante bron van informatie. Hee wat interessant dat dit gebeurt, wat ik nu voel. Hoe zou dat in elkaar steken? Wat word ik er wijzer van?

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tweet
Share
Share
Pin