De natuur heeft geen haast, toch komt alles voor elkaar.

- Lao Tzu -

Even voorstellen

Hi, mijn naam is Karin van der Zwan. Ik werk als wandelcoach en buitenpsycholoog.

In mijn 56-jarige leven deed ik veel verschillende dingen. Ik volgde de opleiding voor verpleegkundige en studeerde daarna psychologie (psychologie van arbeid en gezondheid).

Ik werd manager in de zorg, kreeg drie kinderen en beleefde een boeiende maar hectische tijd.

Rond mijn vijftigste begon de vage onvrede die me al een paar jaar bekroop steeds sterker te worden. Mijn werk als manager in de zorg bestond steeds meer uit vergaderen, beleid maken, voldoen aan allerlei eisen van controlerende instanties en geld. Steeds meer doen met minder geld. Tot ik het voor mezelf niet meer kon verantwoorden wat ik van mijn medewerkers vroeg. En ik zag de kwaliteit van de zorg achteruit hollen.

Ik besloot een jaar vrij te nemen en nam ontslag. Eindelijk wilde ik de dingen gaan doen die ik echt leuk en zinvol vond en had ik de tijd en de ruimte om die dingen echt goed te doen in plaats van half.

Tijd voor gezin, familie, vrienden en de honderdduizend dingen die ik leuk vond, waar ik nieuwsgierig naar was en die ik wilde ontdekken.

Een pelgrimstocht naar Santiago de Compostela stond hoog op mijn lijstje. Om te oefenen liep ik eerst het Pieterpad en genoot met volle teugen van het ontdekken van de mooiste plekjes in Nederland. Het was winter en ik kwam onderweg bijna niemand tegen. Meestal liep ik alleen, soms met een vriend of vriendin, man of kind.

In 2015 liep ik de Camino Frances van San Juan Pied de Port naar Santiago. Na zes weken wandelen wist ik dat ik geen manager meer wilde zijn. De trap waar ik zo keurig op naar boven geklommen was bleek nu tegen een verkeerde muur te staan. Ik wilde helemaal niet meer omhoog, ik wilde opzij, mezelf in de breedte ontwikkelen.

Vóór alles wil ik vrij zijn, veel (alleen) wandelen, mijn creativiteit gebruiken, lezen en schrijven, me omringen met mensen die me dierbaar zijn en dieren. En: mensen helpen bij hun zoektocht naar een leven en werk dat bij ze past en dat ze energie geeft. En Camino! Op weg naar een betekenisvol leven.

Als coach probeer ik de talenten en energie aan te boren die iedereen in zich heeft om stappen te zetten en dingen te veranderen. Kleine stappen kunnen grote effecten hebben. Het begint ermee dat je jezelf en je verlangens serieus neemt. Iets waar ik zelf nog wel eens mee worstel.

Mijn achtergrond als psycholoog zet ik in bij de coaching. Wil je weten wat het verschil tussen coachen en therapie is?  Kijk dan bij de meest gestelde vragen.

Intussen ben ik alweer zeven jaar werkzaam als coach en heb ik me de laatste drie jaar toegelegd op wandelcoaching en -therapie bij WandelWerk. Ik wandel met mensen in de natuur en samen gaan we op zoek naar drijfveren, verlangens en dromen, want daar ligt de sleutel naar een leven vol energie en zin. Wat houdt je tegen? Meestal zijn dat gedachten, opvattingen, angsten; je bent zelf je grootste belemmering. En dat is goed nieuws, want dat betekent dat je zelf ook iets kunt veranderen. Kom in beweging!

Drie jaar geleden raakte mijn oudste zoon gehandicapt door een hersenbloeding. Sindsdien ben ik naast coach ook mantelzorger. Omdat hij door zijn hersenletsel geen korte termijn geheugen heeft leer ik van hem vooral in het hier en nu te leven. En goed voor mezelf te zorgen.

Mijn droom die ik al als klein meisje had blijkt te overlappen met die van mijn dochter. Binnenkort verhuizen we naar een oude stolpboerderij in West Friesland. Die gaan we opknappen, er komen paarden en een hondenhotel, kippen en varkens. In de toekomst wil ik ook gaan coachen met paarden. Plannen genoeg…

WandelWerk

eigenaar

Volg mij op Social Media:

Opleiding tot Wandelcoach bij Het Coachbureau van Hilde Backus

Een gedegen opleiding waarin ik geleerd heb het wandelen en de natuur in te zetten bij het coachen.

WandelWerk is aangesloten bij de Nederlandse Orde voor Beroepscoaches (NOBCO)

 

Training tot Buitenpsycholoog bij De Buitenpsychologen

Deze training gaf me een theoretisch kader met de nieuwst inzichten en stromingen in de psychologie en psychotherapie. Ook kreeg ik weer tools om de natuur in te zetten bij de coaching. Regelmatig volg ik bijscholingen over hoe verschillende therapievormen in te zetten zijn in de natuur.

Training loopbaancoaching bij ALBA Academie

Vanuit mijn achtergrond als Psycholoog van Arbeid en Gezondheid en mijn werk als manager breng ik veel ervaring mee met HRM en loopbaanbegeleiding. Deze training gaf me nieuwe inzichten en methodieken om mensen op weg te helpen naar passend werk.

Wil jij ook ontdekken waar je echt naar verlangt en wat je kunt doen om dit vorm te geven in je werk en je leven?

Maak vandaag een afspraak voor een gratis intake wandeling.